July 31, 2022

Nieuwsbrief Juli 2022

Nieuwsbrief Juli 2022

 Voorwoord van Theo Jongeling, Proost

We kijken terug op een aantal mooie vieringen, processies en een bedevaart in mei en juni. U vindt er een en ander over in deze nieuwsbrief. We gaan ook weer een aantal mooie processies tegemoet. Zo is voor mij de processie op 15 augustus een van de hoogtepunten van het jaar.

Voor al onze activiteiten kunnen we vrijwilligers (M/V) gebruiken. Voor inlichtingen kunt U contact met me opnemen via info@broederschapweert.nl. U bent van harte welkom!

Speciaal wil ik uw aandacht vragen voor de jaarlijkse vergadering van broeders en zusters die dit jaar gehouden wordt op woensdag 14 september, in combinatie met een lezing over godsdienstvrijheid door Peter Broeders, de directeur van Kerk in Nood, Nederland.

Maria-Tenhemelopneming

Op maandag 15 augustus vieren we het hoogfeest van Maria-Tenhemelopneming, ook wel Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart genoemd. We gedenken dan de bijzondere gebeurtenis dat Maria na haar overlijden in de hemel werd opgenomen. De H. Mis in de dekenale St.-Martinuskerk start om 19:00 uur met een plechtige intochtprocessie. De dames van het draagstersgilde dragen het Mariabeeld waarbij de broedermeesters volgen.

Na de Hoogmis vindt de uittochtprocessie plaats met rozenblaadjeshulde. De processie voert naar het klooster aan de Maasstraat, waar na afloop iedereen welkom is om elkaar te ontmoeten onder genot van een drankje.

 

Activiteiten voor Oekraïense gasten

  • Op zaterdag 14 mei was er een speciale H. Mis met aansluitende ontmoeting voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze werden onder andere door de heer R. Vlecken, burgemeester van Weert welkom geheten.

Vader Sitko, een priester van de Oekraïens Grieks-Katholieke kerk ging voor in de gebedsdienst.Vocaal ensemble Vocomotion, onder leiding van Har van Pol, zorgde voor passende Marialiederen. Aansluitend aan de gebedsdienst waren de Oekraïense vluchtelingen, de leden van hun gastgezinnen en de broeders en zusters van de broederschap te gast voor een informele lunch bij de zusters Birgittinessen in de Maasstraat.

  • Ter informatie: op woensdag 24 augustus wordt herdacht dat Oekraïne in 1991 de onafhankelijkheid uitriep. Ter gelegenheid hiervan is er een H. Mis met deken Franken en vader Sitko om 14:00 uur in de dekenale St.-Martinuskerk. Het koor Druzhba uit Helmond, onder leiding van Inna Ogarok, zal zorgen voor Oekraïense gezangen.

 

Terugblik Sacramentsprocessie 16 juni

Op 16 juni, de tweede donderdag na Pinksteren, vierden we in Weert Sacramentsdag. Dit jaar kon dat weer als gebruikelijk doorgaan, na een noodgedwongen pauze van twee jaar. Het was hartverwarmend om te zien dat er weer zoveel groepen en gelovigen meeliepen. Er waren ook veel belangstellenden die langs de kant stonden. Vanuit ons Bisdom was Vicaris Generaal Mgr. Maessen onze gast. Na de H. Mis van 19:00 uur in de dekenale St.-Martinuskerk trok de stoet die het H. Sacrament begeleidt door de binnenstad naar het klooster van de zusters Birgittinessen aan de Maasstraat.

In de tuin van de zusters volgde de afsluiting met de zegen en een dankwoord van burgemeester R. Vlecken. Daarna werd er nog gezellig nagepraat door de deelnemers aan de processie.

 

Terugblik bedevaart Kevelae

Op 22 mei zijn we met 22 deelnemers op bedevaart gegaan naar Kevelaer. We hebben daar deelgenomen aan de plechtige Hoogmis om 10:00 uur. De broedermeesters en Mariadraagsters hebben meegelopen met de intochtsprocessie. Na de mis hebben we nog genoten van het mooie weer en van een goed verzorgde lunch in het priesterhuis. Het was fijn deze bedevaart met elkaar te beleven. Zeker voor herhaling vatbaar!

Diverse processies

Op 19 juni hebben we met broedermeesters en Mariadraagsters meegelopen in de jaarlijkse Maria van Jesse Ommegang in Delft. Aansluitend was een Heilige Mis in De Maria van Jessekerk. Voorganger was de bisschop van Rotterdam, Mgr. Van der Hende. Deze mooie processie wordt georganiseerd door de Studentenvereniging Sanctus Vergilius en de Broederschap van Delft.

Op 26 juni hebben we met broedermeesters en Mariadraagsters meegelopen in de grote Maria Ommegang in Bergen op Zoom. Dit is de grootste jaarlijkse processie van Nederland. Mgr. Paul Verbeek, die op 8 december 2021 onze gast in Weert was, is de pastoor van Bergen op Zoom. Op YouTube vindt u een aantal opnamen van de processie (o.a. https://www.youtube.com/watch?v=BIVva5SM-5Y).

 

Agenda 3e helft 2022

  • Maandag 15 augustus, 19:00 uur, Maria Tenhemelopneming, St.-Martinuskerk Weert
  • Zondag 4 september, 10:00 uur, Processie Wijck, Maastricht
  • Donderdag 8 september, 9:00 uur, Maria Geboorte, St.-Martinuskerk Weert
  • Zaterdag 10 september, 10:00-17:00 uur Open Monumentendag. De broedermeesters heten u welkom bij de Mariakapel op het Sint Raphaëlpad.
  • Woensdag 14 september, 18:30 uur, Jaarlijkse vergadering van Broeders en Zusters in de Maria Hart Abdij aan de Maasstraat.
  • Woensdag 14 september 19:30 Lezing van Peter Broeders, directeur Kerk in Nood, over Godsdienstvrijheid, Maria Hart Abdij aan de Maasstraat.

Meer informatie kan verkregen worden via info@broederschapweert.nl.

 

Openingstijden Sint Martinuskerk in Weert

Eucharistievieringen: zaterdag 19.00 uur en zondag 10.00 uur, maandag tot en met vrijdag 9.00 uur.

Rozenkransgebed: zaterdag 11.45 uur, meimaand en oktobermaand elke werkdag om 8.45 uur.

Buiten mistijden: maandag gesloten, dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur, zaterdag 9.00 – 16.00 uur, zondag 14.00 – 16.00 uur.